Rövid írást teszek fel, mert nem volna szép nyár elején egy "Ilyen hosszú távollét", poszttalan -  hogy filmes utalást is adjak.

Az aktualításom az, hogy a címben mondott város közelében töltök pár hetet, s biztosan járok is majd ott. A másik kötődés a legelső bejegyzésemre utal: itt is lesz szó dedikációról. S talán majd máskor is.

De haladjunk sorjában. Van egy költőnk, kinek neve sokáig - megérezte? - egy párt "árúvédjegye" volt (mint akármely mosóporé...), holott éppen ez a társaság szabadult meg tőle, tagadta meg - hogy halála után kisajátítsa. Kényelmes megoldás több szempontból: a lezárt életmű nem fenyeget nemkívánatos meglepetésekkel, és szabadon manipulálható. Később megtették ezt középkori-reneszánsz írókkal is.

Volt azonban egy színművész, aki a fejébe vette, hogy megtanulja a költő minden versét, s mi több: elő is adja egyhuzamban. Aztán tett még valamit: egy költői születésnapon vállalta, hogy kérésre bármelyik verset előadja annak, aki hajlandó "költőpénzt" adni neki. Ilyet:

Igen, az ember - a valódi - olvas. Is. És verset is mond - mint Balázsunk.

Most pedig ugorjunk vissza az időben. Költőnk valahol Szeged városában deákoskodik, s hamarosan összeütközésbe kerül majd egy nyelvész professzorral, akinek nevét a magyar szakot nem végzettek - szégyen, nem szégyen? - éppen az Ő pikírt verséből ismerik csak. A buktatásért nemes bosszú az öröklét... nem igaz?

Az egyetemi kurzusok szünetében költőnk kiadót keres: hiszen van mit megjelentetnie. S talál is - a Koroknay  kiadó vállalja a kötetet. Nem újdonság ez írónknak: már három évvel korábban is jelentetett meg verseket. A kiadás éve 1925 - az összkiadás 1924-re datálja a benne szereplő verseket. A kötése is szép - nem olyan, mint mainapság a "szerzői kiadások" igénytelen papírburkolata; ez vászon, és a betűk is illenek hozzá:

És valóban nem, bár ok lehetne rá...

Őszinte leszek: nem tudom, hogyan került szüleim tulajdonába a kötet, most csak közreadom egy kicsiny hányadát. Képekben, s okkal. Íme a címlap:

Hogy hogyan szerezték éppen ezt a példányt, az még nagyobb rejtély. Ez ugyanis egy "számozott". Ha nem is az első 25-ben...

És még kevésbé azt, mivel érdemelték ki az akkor még kötetben meg nem jelent vers egy korai variánsát - amiben van két olyan sor is, ami nem szerepel a végleges változatban.

De a lényeg: itt van a vers, kezemben tartom a kötetet, az írást... s ha kíváncsiak vagytok rá: nagyítsátok ki a képet.

Attól nem lesz szegényebb egyikünk se. Mindannyian gazdagodunk - ilyen egyszerű ez. Bárcsak más területen is működne...

Jó olvasást.

A bejegyzés trackback címe:

https://iusmurmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr662107758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisangyal 2010.06.25. 06:07:21

Mennyi kincsed van még? :)
Jó utat!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.25. 07:30:35

Köszönjük szépen!

És milyen érdekes, hogy pont most írok a Mandinerre egy posztot a Kossuth tér szobrairól és éppen az 1980-ban leleplezett József Attila szobornál akadok el, amikor átnézek a blogodra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.25. 07:44:15

@Kisangyal: Köszi! Tán még akad egy-kettő :-)

@Gasper: Megérzés? nem tudom :-) Annál a szobornál csak egyre volnék kíváncsi - miért a Parlament felé néz, mikor ott a Duna a rakpart lépcsőivel...
Ja, az másra kellett - de a szobor felállításakor még volt ott hely!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.25. 07:49:37

@Mormogi Papa: a szobor a Dunára néz, viszont a rakpart lépcsőinek imitálása a Parlament tövében tényleg baromság. Na, ilyesmikről is fogok írni abban a posztban.
Különben a déli kapu előtt 1945-ig gróf Andrássy Gyula lovas szobra állt, de a Manci hídra hivatkozva örökre elbontották.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.25. 07:52:55

nem csodálom, ha ezek után elhagyod a várost, hiszen borítékolható, hogy szoláriumbarna irodalombarátok hada indul el lakod irányába, hogy megszerezze ezt a példányt :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.06.25. 09:37:56

@Grift: :D

@Mormogi Papa: békességet a következő hetekre!

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.06.25. 09:41:49

Hogy mik vannak kéremszépen!!!
Kérdezhetném kisangyallal: mit rejtegetsz még?

@Gasper:
Szerintem a Kossuth hídra gondoltál.
A Manci híd a Margit híd felett volt és pontonhíd volt.
Insz...

Attilajukkaja 2010.06.25. 19:07:04

Jo nyaralast! A sinek menten vigyazni!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.06.26. 07:46:27

@inszeminator: igen, igen! Összekevertem a két ideiglenes hidat, köszönöm a helyesbítést.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.06.28. 15:49:23

@inszeminator: Néked, kedves Barátom, talán valami egészen különösen személyreszólót; meglehet... :-)
@Grift: @vero: @Attilajukkaja:
Köszönöm - ígérem, vigyázni fogok. (A ház különben nem üres, reménykedem :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2010.08.04. 08:54:31

@Gasper: Egyik ideiglenes hidat a másikkal összekeverni... Hova fog ez vezetni?!

:-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.04. 09:07:10

@skandikamera: Legalább a révészt nem kellett fizetni :-)
Jó, hogy benéztél :-)

Készülök valami posztfélére régóta, több dolog is akadályoz - többek között az, hogy nem tudom, melyiket vegyem előre :-)
L'embarras du choix - a bőség zavara :-)
süti beállítások módosítása