(Harmad-feledik levonás)
Mert nem igazán önálló egész, inkább külön egység - valójában kilóg a sorból.
Nagyon rövid kitérő: ellátogatunk Frankföldére. Itt is egy hölgy lesz a kalauzunk.
Szent Genovéva; franciául Sainte Geneviève, latinul Sancta Genovefa, született419 és 422 között valamikor Nanterre városában, meghalt Párizsban, 502 és 512 között valamikor - vagyis legalább 80 évet élt meg.
Párizs védőszentje a római katolikus és az ortodox keresztény keresztény hagyományban. A Római Birodalom hanyatlása, a népvándorlás hullámai közepette született. Szülei, akik a Párizs közelében fekvő Nanterre-ben éltek, római nevükről ismertek - apja Severus, anyja Gerontia, lányuk azonban már frank nevet kapott.
451 tavaszán Attila hun uralkodó seregeivel átkelt a Rajnán, elfoglalta Metzet és Párizs felé haladt tovább a Szajna völgyében. Párizsban pánik tört ki. Genovéva éjszakai imádságokra gyűjtötte össze a nőket, hogy lelket öntsön beléjük, de ezzel a nép gyűlöletét váltotta ki.
« Que les hommes fuient, s’ils veulent, s’ils ne sont plus capables de se battre. Nous les femmes, nous prierons Dieu tant et tant qu’Il entendra nos supplications. » - mondotta volt. … vagyis: „A férfiak csak meneküljenek el, ha akarnak, ha már harcolni nem képesek. Mi nők, addig-addig kérleljük Istent, míg meg nem hallgatja könyörgésünket“.
(Ezt nyilván nem értékelték, mivel…:) A Szajna partjára vonszolták, hogy ott megkövezzék, de a haldokló Germanus fődiakónusa a segítségére sietett és megmentette. Attila Párizs helyett Orleans felé fordult.
Mai elemzők szerint Attila „pálfordulására“ azért került sor, mert elébb a Vizigót-okat akarta legyőzni Aquitániában, és nem akarta az idejét vesztegetni egy ilyen jelentéktelen városkával :-) Neki nem hogy egy misét, de egy kis kitérőt se ért meg a város… (Bár e híres mondás, amit rendszerint IV. Henriknek tulajdonítanak, valójában sohasem hangzott el.)
Megint mások tudni vélik, hogy Genovéva azzal a hírrel kereste fel a Hunok vezérét, hogy kolerajárvány dúl a városban. (Ez a nézet erősen vitatott.)

 
… no és a ló? Türelem, már rá is térek.
Apokrif vélekedések, paraszti mendemondák ugyanis arról beszélnek, hogy Genovéva végső elkeseredésében lóra ült - még elvetemültebb regék szerint egy szál Évakosztümben! - és úgy lovagolt a Hunok seregének elejbe. Akiket ezt látván úgy megszállt a… …csoda tudja mi, hogy azonnal másfelé fordították lovuk kantárszárát.
Hogy ennek mi volt az oka, annak magyarázatával a korai apokrifek nem szolgálnak. Olyan ügyetlenül nem ülhette a lovat, hogy ez elriassza a barbárokat - és egy legfeljebb 32 éves szűzleány se rettenthette vissza őket… anyaszült mivoltában. A legendák azonban makacs természetűek, talán még az igazságnál is makacsabbak…

 
A történet a hunok felől nézve így hangzik:
Attila Gallia ellen indult. A hunok egyesítették a keleti gótokat, gepidákat, szvébeket, szkíreket, herulokat és türingeket. Az ellenség, Aëtius nyugatrómai hadvezér és I. Theoderich gót király vezette csapatait Gallia barbár népei (alánok, burgundok, frankok, nyugati gótok) alkották. Mivel a Loire hídját védő stratégiai fontosságú Orléans-t az utolsó pillanatban felmentették, Attila kénytelen volt hátrálni. A catalaunumi mezőn (Troyes mellett) 451-ben nagy vérveszteséggel megvívott csatában egyik fél sem tudta a győzelmet kicsikarni. Attila visszavonulása vereséggel ért fel. De ellenfeleinek sem ereje, sem bátorsága nem maradt az üldözésre.

 
Persze annak, hogy Genovévát hamarosan szentté avatták, más okai is voltak. 465-ben, mikor Childéric blokádot vont Párizs köré, Ő a blokádot áttörve több ízben is élelmet hozott a város népének. Templomot építtetett Szent Dénes tiszteletére, aki Lutécia (Párizs korabeli neve) első püspöke volt. (Őt is Párizs védőszentjeként tisztelik ma.)
 
Clovis (magyarul I. Klodvig) frank király az ő kérelmére a mons Lucotitius (amit ma Szent Genovéva hegyként ismerünk) tetején templomot emeltetett Péter és Pál apostoloknak.
 
A domb Párizs V. kerületében áll, a mai Quartier Latin-ben. Ide is temetik majd Genovévát, mégpedig a király mellé, később itt nyugszik majd Clotilde királynő, Klodvig hitvese is.
 
Szent Genovéva ünnepe január 3-án van.

 
Ezt a szobrot 1928-ban Párizs városa állította neki a Pont de la Tournelle hídon hálából, hogy a várost megvédelmezte a megszállóktól. A szobrot Paul Landowski faragta. Az ő alkotása például (1931) a Rio de Janeiro-i hatalmas Megváltó Krisztus  szobor is Corcovado hegyén.
Genovéva kezét védőn nyújtja egy kisgyerek fölé, akinek kezében egy jellegzetes kis hajócska látható. A hajó Párizs címerében áll, mellette a város jelmondata: „Fluctuat nec mergitur“ - vagyis „Hánykolódik, de el nem süllyed“. A büszke mondat számtalanszor beigazolódott a Hunok támadása óta. Bízzunk benne, hogy ez így is marad.

 
A képek forrása ismét a Wikipédia. Idézetek innen, és a Jeles napok lapról.
A történet majd visszakanyarodik Britanniába, mert koránt sincsen vége…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iusmurmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr453137579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2011.08.10. 18:46:28

Ismét érdekes írás.

Egy apró technikai megjegyzés, nincs kint a 'tovább' gomb, csak a szólj hozzá, és az a poszt végére rántja le a cuccot. Vissza kell mászni, hogy a köztes anyagot is elolvashassam.

Kicsi Kacsa 2011.08.10. 18:47:12

Ez a többinél is így van sajnos...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.10. 19:19:33

@Kicsi Kacsa: Éppen azon gondolkoztam, hogyan lehet "előző poszt" "következő poszt" gombokat faragni.
A "Tovább" nekem nem hiányzik, mert a poszt címére kattintva pontosan oda jutok.
Utána a blog címre kell kattanni (vagy a hozzászólásoknál a megfelelőre), hogy több posztot lássak.
Majd megpróbálok valamit kitalálni, mert ezt leginkább a sablon állította be...
A latin idézetet pl. szerettem volna az gemkapcsos papírra tenni - de mikor sikerült, olyan nagy lett, hogyinkább töröltem. Semmi sem tökéletes :-P

Kicsi Kacsa 2011.08.10. 22:07:42

@Mormogi Papa: a blogponthus blogmotor meg pláne nem tökély. Állítólag múltkor megszerelték, de csak rosszabb lett...

Köszi a tanácsot, a címre kattintva tényleg jön a poszt :)

a művésznő · http://chezoriane.blogspot.com/ 2011.08.10. 23:20:09

tripla poszt-áradat! :) nagyon jó volt mindegyik.
szent genovéva válla fölött két ördög (vagy egy ördög és angyal? nem emlékszem már) kukucskál a párizsi notre dame királygalériáján, az is érdekes ábrázolás.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.11. 07:52:44

@Mormogi Papa: "Éppen azon gondolkoztam, hogyan lehet "előző poszt" "következő poszt" gombokat faragni."

Azt hiszem, valahol meg tudod határozni, hogy egy oldalon hány poszt jelenjen meg egyszerre. 5, 10, 20 stb. Ha jól számolom, jelenleg pont húsz írásod van, ami mind egy oldalon látható.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.11. 08:10:34

@Gasper: És ha limitálom, akkor automatice jönnek a gombok? Úgy értem, ha egy konkrét poszt van "nyitva", akkor alatta megjelenik a navigáció? Majd kipróbálom :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.11. 08:12:12

@a művésznő: Meg van a "huszártorony" tövében néhány szobor, az egyik mintha éppen sielne lefelé :-))) Esetleg gördeszkázik - legalább tudjuk, honnan vette az ötletet a göratya :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.11. 08:15:59

@Mormogi Papa: azon a templomon akkor is a vizköpők a legütősebbek! :)

Attilajukkaja 2011.08.11. 18:08:20

"Akiket ezt látván úgy megszállt a… …csoda tudja mi, hogy azonnal másfelé fordították lovuk kantárszárát."
Ezen hangosan derultem!!!! :o))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.11. 19:02:27

@Gasper: Főleg, ha leesnek :-)

@Attilajukkaja: Ennek igazán örülök :-)))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2011.08.11. 19:41:54

Na most meg zúdítja a posztokat!
Alig lehet követni.
Nem mintha baj lenne, de mindig elkalandozom a rengeteg információt követve.
Már nem is emlékszem hogyan jutottam Fehérlófiáig" meg Kőmorzsolóig, akinek hátáról Hétszinyű Kapanyányimonyók leette a kását.
Na ez kissé off volt, de megbocsátható egy olyan senkiházitól aki még csak a közelébe sem jutott a híres Puttergyereknek.
Insz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.12. 09:53:22

@inszeminator:
Dehogyis OFF, ide tartozik ez is ! :-)
Az olvasnivalót pedig beosztással is lehet fogyasztani.
Másfelől nem blöfföltem, mikor azt állítootam, hogy sokáig gyűlt az anyag - aztán vége sincs, csak valahol abba kellett hagyni...

Kicsi Kacsa 2011.08.24. 17:33:38

Kedves Mormogi!
Meddig "éheztetsz" minket?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.24. 19:54:43

@Kicsi Kacsa: Köszi !
Az anyag megvan, összeállításhoz idő kellene, ami most átmenetileg nincs.
Legalábbis nincs elég. Nemsokára folyt. köv. :-)

Kicsi Kacsa 2011.08.26. 12:00:49

@Mormogi Papa: Jóvanna, csak froclizlak! Addig "jó", amíg nincs időd. Látod, nekem annyi van, mint a tenger :(

vén betyár 2011.09.20. 10:29:38

Kezdtem kételkedni magamban, de visszaadtad a hitemet.Mégsem filmen láttam, mégsem könyvben olvastam, valóság volt, hogy végiglehetett menni egy-egy pesti után anélkül, hogy autót láttál volna.
Jó tudni, hogy van még, velem együtt, aki megélte és emlékszik gyermekkorunk álomvilágára, a gázlámpák gyújtogatójára a Rakparton és a Várban, a lovaskocsikra, lovakra.

Ugyanolyan élvezettel és gyönyörködve olvastam soraidat, mint gyermekkorom meséit és valamivel később Czeizel Endre műelemzéseit, Kenneth Clark könyvét.
Elvarázsolt.
Köszönöm!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.20. 17:25:02

@vén betyár: Köszönöm szépen :-)

Sznip, sznip - meg vagyok 6-va :-)
süti beállítások módosítása