Mormogi Papa 2018.06.19. 11:04

Ujjé…

(A poszt végén mini update - 2018. június.)

Ismét egy rendhagyó, képes poszt - bár az utóbbi időben még az is rendhagyónak számít, hogy idebiggyesztek valamit :-(

Valami ugyanis végleg eltűnni készül az életünkből, s csak vizuális memóriánkban, meg néhány régi képen marad lenyomata. Ahogyan korábban megszűnt a Népligetben volt párja is. Jó vagy rossz szórakozás volt? Korábban a (korabeli szóhasználattal) "alsóbb néposztályok mulatsága" volt; ám tagadhatatlanul beleivódott emlékeinkbe, néha a magyar filmművészet hatékony közreműködésével.

Rendhagyó módon, egy rendezkedés közben kezembe akadt kordokumentum: egy kifestő füzet segítségével idézem most föl ezt a világot - aki több fényképre is kíváncsi, az a Fortepan lapján rákereshet.

Jöjjenek hát a képek!

Vurstli-01.jpg

Ez az első a régi Elvarázsolt kastély kijáratánál álló, abból egyedüli "attrakcióként" megmaradt Hordót ábrázolja. A rajta való átkelést külön meg kellett tanulni - mindig a lefelé haladó oldalfalra kellett lépni :-)

De legalább megtanulhatták az ifjak (itt a veres nyakkendőt büszkén és vidáman - mint a mókus - villantó úttörő), hogy egyszer... - tudom, eredetileg egy viccben szerepelt, mikor megkérdezték az iskola igazgatóját, hogy mit tegyenek az intézmény kertjébe: mászókát vagy csúszdát. - Csúszdát. - jött a határozott válasz. - A mi gyerekeink az Életnek tanulnak. Egyszer fent, egyszer lent...)

A régi Elvarázsolt Kastélyról itt egy kép.

Ez egy divatfotózáson készült sorozat egyik darabja - másként nem üldögélhetne a hölgy a korláton kívül. Ez a hely egyébként is veszélyes volt a szebbik nem számára, hiszen egy alkalmazott az emeltyű meghúzásával fellebbenthette a hölgyek szoknyáját. Akkoriban nem volt divat a női nadrág :-) A belseje inkább lehet ismerős - azt részben újra megcsinálták:

Vurstli-04.jpg

Ez a pingponglabda-halászat, az ügyességi játékok között volt a legutóbb "Sárkány sor" nevű részen.

Vurstli-02.jpg

Több más játékkal együtt.

Vurstli-05.jpg

Például a Dühöngő - ahol a fel-le mozgó fejeket kellett megdobálni, vagy a cilindert kellett lehajigálni róluk. Volt aztán fényképezkedés is - a kornak megfelelő "modern" háttérrel :-)

Vurstli-03.jpg

No meg természetesen repülőgépek is voltak - körhinta formájában. A legrégebbiről, amit ismertem, nem találtam fényképet. Azt a Kacsóh Pongrác úti felüljáró építésekor bontották el a Vidám Park kisvasútjával, meg a Kalapács nevű gyomorfogatóval egyetemben.

Ezen a képen  a háttérben még feltűnik a torony, ami körül a repülők röpdöstek láncokon, a környező fák koronájában érdekes nyomokat hagyva :-) A képen viszont már a "Cisszenő" néven emlegetett modernebb repülős körhinta látható - nemrégiben még működött:

Vurstli-06.jpg

Amint működött még a Dodzsem is, ha nem is annyi helyen, mint régebben:

Vurstli-09.jpg

Eltűnt viszont többek között a Velence nevű nyugalmas látványosság:

Vurstli-07.jpg

meg a Goromba és a Krinolin is. Ami megmaradt, az a Sárkányvasút, amihez a bombázás alatt a kisfiú félőn odabújt a filmben…

Vurstli-08.jpg

No és persze a Ringlspiel is, ami már száznál is több éve mulattatja a gyermekeket és a felnőtteket. Ez szerencsére védettség alatt áll, a Sárkányvasúttal meg talán a régi  céllövöldével  együtt…

Vurstli-10.jpg

Bonusként egy másik film részlete:

Volt valamikor egy "Kisvidámpark" nevű rész is a Cirkusz tőszomszédságában, ami nem volt rossz ötlet, hiszen a kisgyerekeknek másféle és más méretű játékszerek kellenek. Nem utolsó sorban a tolongástól, s talán az "erőteljesebb népi kifejezésektől" is óva őket. Ezt a részt kebelezte be először az Állatkert, egy füst alatt ollóba fogva a Fővárosi Nagycirkuszt is.

Most egy terven azt látom, hogy azt át kívánják helyezni a felüljáró mellé. Hogy az épület felújításra, modernizációra szorul, az igaz. (meg még sok épület, amiket talán sürgősebb lenne modernizálni :-P). A tervezett hely azonban kételyekkel tölt el. A MÁV közelsége eddig sem volt feltétlen előny (talán a felszerelés és az állatok ideszállításában akadt némi szerepe régebben); ám a több felüljáró; a Hungária Körút és az M3 bejövő szakasza zajával, bűzével, autóbusz- és kamionforgalmával aligha szolgálja a nézők, az artisták és a cirkuszi állatok kényelmét…


Így állunk jelenleg - a többit majd meglátjuk.

_   _   _   _   _

Kiegészítés vélhetőleg az MTI képaláírásaiból:

"Budapest, 1949. június 5.

Napjaink Vidám parkjának két elődje közül a Vurstli már az 1800-as évek eleje óta, az előkelő Angol Park pedig csaknem egy évszázada létezett.  A Vurstli különös hely volt, tipikus budapesti szórakoztató negyed, a századforduló terméke. Sok talmi csillogással, igazi művészettel is, amely sokféle sorsú, származású, sokfelől érkezett embernek nyújtott szórakozást vagy megélhetést. Óriási tömegek látogatták a Vurstlit, de a külseje lehangoló képet mutatott, végül az 1949-es év lett búcsúéve, beolvadt a Vidám parkba."

"A Vidámpark 1950-ben e két szórakoztató összevonásával jött létre. Ezáltal menekülhetett meg a fenyegető kitelepítéstől és a teljes hanyatlástól. Az 1906-ban épített Körhinta mellett vagy az 1922 óta üzemelő, folyamatosan megújuló Hullámvasút tövében gyerekek és felnőttek élvezik a kikapcsolódás örömeit."

_   _   _   _   _

Kiegészítés: Találtam egy képeslap-térképet abból az időből, mikor még nem épült meg a Kacsóh Pongrác úti felüljáró.

A Wikipédia szerint "Az 1960-as években épült meg a Kacsóh Pongrác úti lakótelep, amihez kapcsoltan1970-ben kialakították a Kacsóh Pongrác úti felüljárót."

Mivel a képet, hogy a feliratok is láthatóak legyenek, jó nagy felbontással digitalizáltam, ezért csak a linket teszem ide hozzá:

Hozzáféréshez kattints ide.

 _   _   _   _   _

 Frissítés:

A Múlt-kor portál 2014.X.17-i cikke hivatkozik a tárgyban egy írásra, ami teljes egészében (a második lapon a megtekinthető dokumentumokkal) itt olvasható:

http://www.archivnet.hu/hetkoznapok/az_angol_parktol_a_vidam_parkig.html

Az anyag igen részletes, nem mellesleg betekintést nyújt a Városligettel kapcsolatos hatalmi harcokba - és az azok során alkalmazott eszköztárba.

 _   _   _   _   _

Update: itt (még) látható a főbejárat, mivel lebontották ugyan, de az MTI nemrég megnyitotta archívumának egy részét a nagyközönség előtt - kereshetően.

Kereső kifejezések lehetnek:

Vidámpark,

Vurstli,

Angolpark.

Bár ez utóbbira az eredeti jelentésnek megfelelően parkok is bejönnek. Érdemes lefelé görgetni és várni egy kicsit: újabb fotók töltődnek be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iusmurmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr45790214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.31. 08:25:07

Hajrá, sok ilyen posztot a jövőben!

És hogy a témához is hozzászóljak, remek további fotók itt:

egykor.hu/budapest-xiv--kerulet/angol-park---vidampark/462

Ezt az oldalt sok szempontból szeretem, bár a Köztérképhez hasonlóan nagyon változó a színvonala.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.01.31. 10:04:15

@tauglich: Köszönöm szépen a linket!
Az első kép, ami a lapon van éppen a kisvasút fényképe. Úgy tudom, maga a mozdony részben, meg egy kocsi alváza még megvan valahol - mintha a kisvasút honlapon láttam volna képet róla. Nagy kár, hogy megszűnt - helyreállítva elférne a Vasútmúzeum kertjében a másik kerti vasút mellett :-)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2014.01.31. 10:21:55

Anyám a Cirkusz melletti étteremben dolgozott, s nagyobb ünnepeken "kitelepültünk".
Ez azt jelentette, hogy az illető vendéglátóegység házon kívülre helyezett egy asztalt, s ott árulta az akkoriban kapható süteményeket, főleg pogácsát.
Kisiskolás voltam, de árulnom kellett néha a vidámpark előtt is, ahová persze soha nem tudtam bejutni, csak álmodoztam róla.
A Népstadion megnyitásának ünnepi eseményeit is csak kívűlről hallgattam, piszkosul korgott a gyomrom, de elvenni, és megenni orvul egy pogácsát...
Lehet, hogy ebből az önmegtartóztatásból alakult ki későbbi pogácsamániám, mely a mai napig gyötör.
Insz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.01.31. 10:30:21

@inszeminator: A stadion szoborparkját többször is láttam közelről, viszont a lelátón csak koncerten ültem talán kétszer. Igaz, jártam a sportolók szállodájában sőt, a díszvendégek alsó bejárójában is. Ide hozták a "zetássakat" elébb a ZISZ, később Csajka, Volga; még később talán Mercedes járművek… A lelátók össznépi tolongásában ők nem vettek részt.
Ahogy a pogácsázásban sem :-)
A díszpáholy alatti, nem a köznépnek látására épült helyiségekben jóval változatosabb kiszolgálásban részesültek - minden igényt kielégítő ellátás volt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.01.31. 10:54:02

@Mormogi Papa: Nos, a mozdony talán még megvan:
www.kisvasut.hu/showgallery.php?a=682
Sajnos nem kizárt, hogy ezek már archív felvételek…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.03.25. 20:03:43

Újabb kiegészítés - ezen jól látható az egykori kisvasút útvonala.

susztertangó 2014.04.06. 06:40:12

@inszeminator: Nocsak! A 70es években jó párszor csináltam, főleg a kétforintos üveg betétdíjak miatt-azt sosem adtuk vissza.Gyereknek kólás üvegért valami csokit. Nagy tanulság volt, hogy a csapatban érkező pirézeknek nem fordítunk hátat, mert még estére hiányunk lesz-nem volt, de csak épp hogy.Utána már nem volt árú mögöttem csak mellettem, hogy lássam.....

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.07.22. 08:11:45

Mióta bírói ítélet alapján még az utólag törölt kommentekért is felelősségre lehet vonni a blog működtetőjét; szóval azóta gondolkodom azon, mit is kezdjek ezzel a hsz-szel…
A wikipédia lapján a kifejezés ugyan eléggé semlegesnek tűnik, de gyanúm, hogy itt nem ebben az értelemben használatos:
hu.wikipedia.org/wiki/Pir%C3%A9zek

A legtöbb, amit tehetek, a "nagyokat" imitálva (mint Kempis Tamás is tette :-P), az az elhatárolódás. Aminek ugyan szerintem semmi értelme, se teteje -de hát legyen.
Ezennel határtalanul elhatárolódom az előző hozzászólás sugallta értelmezéstől. Punktum.