Remélem, szívesen hallgatjátok ezt a régi dalt Cseh Tamás és a Kaláka együttes karácsonyi zenéskönyvéből.



 

Kornis Mihály: József

 

Minden létnek, minden fénynek kincse
te vagy szívemben egyedül, Mária.
Isten Anyja, légy velem, ha félek,
Piros ruhában jöjjön a virradat.

Dicsőséges társam a rettegésben,
Lábad elé borul most Betlehem.
Remélő árnyak a mélyülő sötétben,
Pásztorkirályok és más jó emberek.

Heródes király országában
Hasadoz a hajnal, fényes nap jön,
Heródes király országában
Bárány baktat le az égből…

Alhat a csöppség, alhat az anyja,
Boldogságos szűz Mária:
Őrzi az álmuk bölcsességgel
Asztalos-ács szent József.

Szent Karácsonynak éjszakáján
Vigadozzunk és örvendezzünk!
Szent Karácsonynak éjszakáján
Csöndeskedve éljünk…

A napkeleti csillag fent az égen
Tüzével köszönti alvó kisfiad.
Velem ujjong a teremtés ma éjjel,
Könnyek fürösztik fáradt arcomat.

Dávid házából József, aki lettem,
Koldusszegény ács, de kiválasztatott.
Hogy Máriámat egy életen át szeressem,
Az ember módján, mint megírattatott.

Heródes király országában
Hasadoz a hajnal, fényes nap jön,
Heródes király országában
Bárány baktat le az égből…

Alhat a csöppség, alhat az anyja,
Boldogságos szűz Mária:
Őrzi az álmuk bölcsességgel
Asztalos-ács szent József.

Szent Karácsonynak éjszakáján
Vigadozzunk és örvendezzünk!
Szent Karácsonynak éjszakáján
Csöndeskedve éljünk…

A bejegyzés trackback címe:

https://iusmurmurandi.blog.hu/api/trackback/id/tr217012289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2015.10.27. 18:14:33

Lassan megint itt a Karacsony.
Szamomra az egyik legkevesbe vart unnep. Pont azt nem szeretem benne, amit a tobbiek imadnak: a nyuzsgest, az ajandekozast es a nagy zabalasokat. Szamomra ezek inkabb terhet jelentenek. Hol van mar a Karacsony igazi szelleme?
Nem vagyok vallasos, ezert lehet, hogy furan hangzik, hogy pont en hianyolom a Karacsony szellemet. De akkor is elmondom, hogy szamomra a Karacsony a gyerekkor illatait es fenyeit jelenti. Hogy a mi "kommenista" csaladunkban is mindig ott allt a fa, es apukammal egyutt diszitettuk fel. Anyukam addig a konyhaban szorgoskodott, miutan a kadban usztatott pontyot apam egy csapassal a masvilagra kuldte. Ez egy nagyon szomoru pontja volt a ponty eletenek. Alitolag volt, hogy sirtam is emiatt.
A Karacsonyt azert nem szeretem, mert atlengi a ketszinuseg lehellete. Hogy nekem ajandekot kell vennem azoknak a nagybacsiknak es nagyneniknek, akiket egesz evben fel sem kerestem, az meg hagyjan! De hogy azoknak a fiatal unokahugoknak es unokaoccseknek is, akik egesz evben le sem szartak engem,...na az mar tulzas! Es ezen a lelki undoromon semmi nem tud atsegiteni.
En a Karacsonyt tenyleg a nyugalom es a megbekeles unnepenek kepzelem el. Egyszer talan meg is valosul az almom.

Ui: A parom csaldjaban mindig felolvassak ilyenkor a Biblia ide vonatkzo reszet, enekelunk is,...de ez semmit nem javit az en ahitatomon.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.11.03. 22:03:54

A szelleméről talán Ebenezer Scrooge-ot kellene kérdezni :-P
A nyüzsgést - a bevásárlásokkal járó hányattatásokkal és vádligörcsökkel együtt - én sem díjazom. A nagy zabálások is a gyomromra mennek.
Viszont jól esik összejönni azokkal - még ha hely hiányában több menetben is - akikkel év közben sajnos olyan ritkán találkozik az ember. Leginkább időpont-egyeztetési problémák miatt.

Halat, pontosabban úgynevezett halászlevet sohasem ettünk Karácsonykor gyermekkoromban - csak azóta "jött szokásba", hogy házasember lettem :-)
Vallásos család vagy nem vallásos család: mindkét esetben találkoztam már szeretetteljes és szeretetlen ünneppel. Ritka is az, hogy egy családon belül ne legyen mindkettőből - legalábbis 45 óta.
Hogy mi volt korábban? Édesanyám mesélte, hogy gyermekkorában a legszebb fenyőfája minden évben egy bizonyos osztálytársának volt - pedig annak családja "másvallású" lévén csak magyar emberként tartotta meg.

Azt is biztosan elmeséltem már, hogy a legszebb emlékem erről, mikor még budai lakosként megéltem, hogy a második emeleti mozlim albérlő szép karácsonyi tállal (kézi munkával kalapált réztál sok gyümölccsel megrakva) kedveskedett a félemeleten lakó izraelita hölgynek :-))) Mert lehet(ne) így is... és mennyivel kellemesebb hely lehetne a Világ.

Kétszínűség, képmutatás? Bárhol találkozhatunk vele - nem kell azt bizonyos napokhoz kötni - még akkor se, ha olyankor több az időnk és módunk észrevenni. Elutasítom én is - de ilyenkor se jobban, mint rendes hétköznapokon.

Üdv! Legyetek jók - ha…

Attilajukkaja 2015.12.16. 12:40:43

@Mormogi Papa:
"Kétszínűség, képmutatás? Bárhol találkozhatunk vele - nem kell azt bizonyos napokhoz kötni ."
Ezt talan egy axiomanak is elfogadhatnank. Nem lehet vitatkozni vele, vagyis egy kozhely.
Hogy nekem inkabb az ateista csaladom kommenyista karacsonyai jonnek be jobban, ahol nem olvastunk fel a Bibliabol es nem Jezuskanak koszontuk meg az ajandekokat, azert lehet, mert egy szep gyerekkor tartozekai voltak. Azota sok dolgot megeltem es megtapasztaltam. Tobbek kozott a parom csaladjanak nagyon kereszteny Karacsonyait is. Semmivel sem szebbek, mint a mi karacsonyaink voltak, csak tobb bennuk a formalitas es a danonaszas. Ez amugy nekem nagyon is tetszett az elso tiz evben, azota viszont csak egy felesleges mantranak tunik, amit nagyon unok.
Talan azert, mert nagyot csalodtam a magyar keresztenyekben. Ugyanolyan sok szar ember van koztuk, mint a nem keresztenyek kozott.
Ez persze csak a valsagos idokben kerul a felszinre. Nagyon szomoruan latom, hogy a magyar keresztenyek nagy resze most is megtagadja a Biblia irasat, ahogy azt mar tobbszor megtette a XX. szazad folyaman.
En ezzel nem tudok azonosulni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.18. 18:30:14

@Attilajukkaja: Ahány ház, annyi Karácsony… - szűrhetem le.
A danolászást nálunk éppen azok kedvelik, akik nem hívők :-P
Csalódni én is csalódtam sokakban - már jóval a gatyaváltás előtt. Mondjuk negyven + éve. Addig is úgy voltam vele: mindegy, miféle templom, imaház vagy zsinagóga - megérezni a (mint én fogalmazok) a hit szagát. Ha nincsen, azt is…
Igen, egyetértek a soxar emberrel is; a vallásosság nem javítja meg az embert. Legalábbis nem mindenkit. Van, aki visszaél a bűnbocsánattal és rosszabb ember lesz tőle.
Kellően csavaros észjárással meg az elfogadott és el nem fogadott (apokrif) írásokkal zsonglőrködve szinte bármit meg lehet indokolni. Aztán pár évszázad, és még az általános megítélés is változik. "Ha innét nézem… ha onnét nézem…"
Mindez azonban nem kérdőjelez meg mindent - az őszinteséget, ha valóban az, egyáltalán nem. Nekem és a hozzám közelállóknak nem kérdés az ünnep ilyenkor - és elfogadom: nem vagyunk egyformák.
Kellemes ünnepet!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.18. 18:38:56

Nem mellesleg írom, hogy ha már a japánok is megünneplik a Karácsonyt, akkor mi miért ne tehetnénk? :-D
Náluk ez amolyan családi egybegyűlős-fenyőfás ünnep - gyakorlatilag mentesen minden vallási felhangtól.
en.wikipedia.org/wiki/Christmas_traditions#Japan
süti beállítások módosítása